Hygiëne en veiligheid

zorg voor reine handen en voeten
Waarom? “Omdat eventuele geurtjes voor je partner en de andere dojogebruikers niet aangenaam zijn.”

zorg voor schone nagels aan handen en voeten
Waarom? “Omdat vuil van nagels in een open wonde van je partner kan geraken, met eventuele ontstekingen tot gevolg.”

zorg voor kortgeknipte nagels aan handen en voeten
Waarom? “Omdat we soms technieken doen waarbij we onze partner moeten vastgrijpen en dan mag je je partner niet klauwen natuurlijk.”

draag geen armbandjes, oorbellen, kettinkjes, enz.
Waarom? “Omdat achter armbandjes en dergelijke tijdens het trainen een vinger kan blijven haken, met alle mogelijke kwetsuren tot gevolg.”

neem dure spullen mee in de dojo, maar laat ze bij voorkeur thuis
Waarom? “Omdat de kleedkamer voor iedereen toegankelijk is en er geen controle is waardoor zomaar om het even wie deze spullen kan meenemen.”

zorg voor een propere kimono
Waarom? “Omdat bloed, en ander vuil dat op je kimono plakt niet veilig en gezond is voor jezelf en degene waarmee je traint.”

vermijdt gaten in je kimono
Waarom? “Omdat tenen en vingers van je tori hier kunnen achter haken, met eventuele breuken tot gevolg.”

geen kauwgom, snoep en dergelijke in de dojo
Waarom? “Omdat het een zeker gevaar inhoudt tot stikken: als je een kauwgom aan het eten bent, en je tori plaatst een stoot in je maag, waardoor je schrikt, kan de kauwgom ongecontroleerd in je keel schieten, waardoor je kan stikken.”

rol mouwen en broekspijpen langs de binnenkant op
Waarom? “Omdat er dan niemand met zijn vingers of tenen kan blijven achter haken.”

Algemeen gedrag in de dojo

groet vooraleer je binnenkomt
Waarom? “Dit getuigt van respect tegenover de personen die zich in de dojo bevinden en tegenover de dojo zelf.”

groet je sensei of je eventuele gastlesgever
Waarom? “Zo respecteer je je lesgever en laat je blijken dat je bereid bent om hem te volgen en van hem/haar te leren.”

groet correct
Hoe? “Bij een staande groet staan je voeten in een V en je handen hangen losjes naast je lichaam, je buigt naar voren met gestrekte rug. Bij een zittende groet buig je door je knieën, je plaatst eerst je linkerknie op de grond, daarna je rechterknie; je handen rusten op je beide knieën; bij de groet maak je een driehoek met je handen en plaats je eerst je linkerhand en daarna je rechterhand; je buigt naar voren en komt terug recht; je haalt eerst je rechterhand weg een daarna je linkerhand.”

zit stil en ontspannen tijdens de mokuso
Waarom? “De mokuso is een moment van ontspanning, van meditatie. Gebruik dit om de training even voor je ogen te laten passeren, of je klaar te maken op wat gaat komen. Het is ook een moment om je ademhaling terug te controleren.”

ga correct zitten in zazen en sta ook correct op daarna
Hoe? “Als je zittend hebt gegroet, licht je eerst je achterwerk van je voeten op, en daarna plaats je je rechterbeen voorwaarts en duwt dit naar achteren terwijl je opstaat, zodat je voeten in musubi dachi staan. Vermijdt het steunen met je handen op je knie als je rechtkomt.”

voer enkel de opdrachten uit die je sensei je voordoet of vraagt
Waarom? “Het getuigt van zeer weinig respect tegenover je sensei als deze iets heeft voorgedaan of gevraagd en jij iets anders uitvoert. Je sensei geeft je oefeningen om jezelf beter te maken.”

wees steeds correct en laat je niet afleiden door randverschijnselen
Waarom? “Karate doe je voor jezelf dus wees geconcentreerd! Het geeft niet als een deur opengaat of als iemand anders iets roept of doet, je bent in de dojo voor jezelf.”

vraag aan je sensei om het nog een keer voor te doen, als je een oefening niet snapt
Waarom? “Je sensei is altijd bereid om de dingen nog een keer uit te leggen, maar vraag het meteen, en niet pas als je tot de vaststelling komt dat je het toch niet goed hebt gezien, als je al met je tori aan het oefenen bent.”

Gedrag tegenover tori en sensei

je kan steeds bij je sensei terecht als je vragen hebt maar stoor je sensei niet nodeloos
Waarom? “Je sensei wil je steeds helpen bij vragen over oefeningen, maar stoor hem/haar niet met dingen die niets met karate te maken hebben, daar kan je sensei toch niets aan veranderen. Wil je toch iets anders aan je sensei zeggen, doe dat dan voor of na de training.”

groet je tori af voor en na een oefening
Waarom? “Zo toon je respect en toon je dat je graag met die persoon traint.”

wees correct met je tori, behandel hem/haar met het nodige respect
Waarom? “Ga uit van hoe je zelf behandeld wil worden. Is het niet prettiger dat je tori ook voor jou het nodige respect toont? Begin dan alvast met het goede voorbeeld te geven.”

werk gecontroleerd bij je oefeningen
Waarom? “Het is niet de bedoeling elkaar pijn te doen. Wel is het de bedoeling te voelen wat het is als iemand een gerichte stoot of trap plaatst. contact mag, maar moet gecontroleerd blijven.

laat je niet opjutten door het gedrag van je tori of anderen
Waarom? “Als iemand anders van een brug springt, spring jij dan ook? Het is niet belangrijk wat anderen van je vinden als je niet meedoet. Je moet voor jezelf doen wat jij juist vindt.”

bij blessure ga je je direct melden bij je sensei
Waarom? “Je sensei weet hoe een eventuele blessure te behandelen; hij/zij kan je de eerste hulp toedienen.”

mijdt babbelen over koetjes en kalfjes
Waarom? “Er mag al eens een woordje gezegd worden maar hou dit binnen de perken. Als iedereen begint te praten, kan niemand in de dojo zich nog concentreren! Heb dus respect voor de anderen.”

Gedrag op wedstrijden

groet vooraleer je op de wedstrijdvloer stapt
Waarom? “Zo laat je je respect blijken en laat je zien dat je vertrouwd bent met de algemeen geldende etiquette op wedstrijden.”

groet je tegenstander
Waarom? “Wees sportief! Door je tegenstander te groeten laat je blijken dat je hem een goede wedstrijd wenst.”

groet de scheidsrechters
Waarom? “Zij zijn het die je beoordelen, dus wees vriendelijk en toon respect door hen te groeten.”

ga na je wedstrijd achterwaarts de wedstrijdvloer af
Waarom? “Het is ten eerste niet beleefd je rug naar iemand toe te keren en ten tweede stamt dit uit de oudheid, waarbij je zo je rug beschermt tegen eventuele aanvallen;”

wees correct op een wedstrijd
Waarom? “Gedrag op en naast de wedstrijdvloer verraadt welke karateka en kamper jij bent. Wees dus correct in je houding, zodat iedereen kan zien dat je uit het juiste hout gesneden bent. Dit is trouwens ook zeer belangrijk als je je club vertegenwoordigt op een wedstrijd.”

aanvaardt de beslissing van de scheidsrechters
Waarom? “Eens een scheidsrechter een beslissing heeft genomen, kan je die toch niet meer ongedaan maken. Bespreek met je sensei achteraf waar je niet akkoord mee was.”

wees correct tegenover de andere kampers als je zelf niet op de wedstrijdvloer staat
Waarom? “Behandel de anderen zoals jij behandeld wil worden. Begin dus niet te praten of rond te hollen, als andere kampers hun concentratie nodig hebben op de wedstrijdvloer.”

bereid je gepast voor
Waarom? “Een wedstrijd eist concentratie, kennis en kunnen. Daarom is het belangrijk dat je veel en regelmatig traint, ook thuis. Zo kom je misschien tot ontdekkingen die je dan met je sensei kan bespreken. De sleutel tot succes is hard trainen!”